Monday, October 12, 2015

Resepi : Makaroni Bakar

Bismillah dan Assalamualaikum...

Untuk entry kali ni saya rasa macam nak share resepi masakan...saya tak ada la pandai masak sangat tapi bila rasa nak makan kena la rajin-rajinkan diri masuk dapur...just nak share simple resepi yang memang antara kegemaran...Saya tak tahu precisely kuantiti setiap ingredient dalam masakan sebab biasa pakai gaya agak-agak dengan ikut sedap mulut merasa time tengah duk masak tu...tapi saya nak try jugak tulis, harap menjadi... insyaAllah...

Owh ya harap bersabar masa baca part bahan-bahan and cara nak masak...sebab saya bukan Anna Olson...bukan juga tukang masak handalan...bab nak menulis resepi memang out terus... selamat mencuba bagi yang nak mencuba...Sebenarnya memasak pun boleh jadi salah satu terapi diri...selain tu boleh jimatkan kos tak perlu belanja duit lebih if ada rasa nak makan something special...tapi make sure memasak lebih berbaloi dari membeli...takut-takut nak berjimat tapi lain pulak jadinya...


Makaroni bakar

Bahan-bahan:

Bahan A
  1. 400g makaroni (biasa pakai Kimball)
  2. Sedikit garam and minyak
  3. Air
Bahan B
  1. 7 biji cili api (nak pedas tambah banyak sikit ikut citarasa)
  2. 1 biji bawang besar 
  3. 6 ulas bawang putih  
  4. Bebola daging (biasa pakai Saudi)
  5. Cendawan butang (biasa pakai ayam brand tin sedang)
- Sila mayang cili api dan bawang putih. Potong dadu bawang besar. Belah dua bebola daging and potong nipis-nipis cendawan tadi

Bahan C
  1. 1 kiub pati ayam (biasa pakai yang Knorr @ maggi)
  2. 2 pek serbuk kari (biasa pakai yang adabi pek kecil sekali)
  3. Penambah rasa lain ialah sos tiram and sos cili
Bahan D
  1. 4 or 5 biji telur (ikut saiz bekas masa nak bakar agak-agak tenggelam makaroni tu kira ok la)
  2. Cheese cheddar (ikut saiz bekas masa nak bakar untuk tutup seluruh surface makaroni)
- Sila kepuk telur sehingga sebati antara telur putih dengan kuning

Okeh mari mula masak
  1. First macam biasa didihkan air masukkan makaroni tadi ke dalam air and masukkan sedikit garam, sedikit minyak dan biarkan sehingga makaroni jadi lembut @ masak. Bila dah masak bolehlah toskan and letak tepi.
  2. Untuk menumis/memasak/menggoreng pula masukkan minyak masak, masukkan bawang putih dan cili yang dah pon dipotong tadi ke dalam kuali. Tumis sampai keluar bau lepas tu masukkan bawang besar and cendawan tadi kacau seketika and masukkan bebola daging tadi goreng sehingga kekuningan.
  3. Kemudian masukkan serbuk kari adabi tadi, kiub pati ayam, sedikit air and kacau dan biarkan seketika.
  4. Lastly masukkan makaroni yang dah ditos tadi and kacau sehingga sebati...masa ni try rasa okay ke tidak rasanya if terkurang rasa masukkan sedikit sos tiram and sedikit sos cili kacau lagi sehingga sebati...if dah okay kiranya kita punya makaroni untuk fasa pertama dah pon siap.
  5. Untuk fasa kedua pula ambik bekas besi @loyang masukkan makaroni yang siap digoreng  tadi and masukkan telur yang telah di kepuk tadi perlahan-lahan hingga paras makaroni/ makaroni tenggelam sikit dari telur tadi. Padatkan makaroni dengan garfu or sudu dengan menekan-nekannya kebawah dengan perlahan-lahan
  6. Bila dah okay masukkan loyang tadi ke dalam ketuhar. Bakar dengan suhu 180° selama 40 minit atau sehingga masak. If nak tahu dah masak ke belum biasa saya cucuk pakai garfu untuk tengok samaada dah okay ke tidak.
Selamat mencuba!!!


Gambar produk separa siap dan selepas siap

No comments:

Post a Comment

Resepi : Udang Masak Kunyit

Bismillah and Assalamualaikum... Hi semuaaaaaa... apa khabar anda di sana? saya di sini sihat2 sajo... alhamdulillah...  So disebab...