Thursday, December 29, 2016

Resepi : Ikan Cencaru Sumbat

Bismillah and Assalamualaikum...

Just nak catit resepi untuk kegunaan sendiri... tapi kalau kamu2 nak pakai sebagai rujukan pun silakan lah... tapi sebelum tu maaf la ye macam biasa resepi saya kebanyakannya pakai gaya agak2 (konon2 macam master chef yang teror memasak itu sedangkan hakikat sebenar nan-hado jua)... seperti biasa juga portion masakan memang agak banyak sebab saya ni dari keluarga yang agak besar seharusnya sekali masak macam nak buat kenduri gayanya...

First resepi berkaitan dengan Ikan Cencaru Sumbat ni saya dapat dari kakak... time tu saya tengah buat praktikal kot... menyewa bilik je dengan kawan sorang lagi (biar saya panggil dia Rozi but not Amy)... jadi kalau kita nak masak time tu kena minta izin dulu la dengan tuan rumah... barang2 masak pun pinjam yang tuan rumah (tapi bahan2 nak masak tu Sdn Bhd la kan idop le nak ambik yang tuan rumah jua)... kitorang time tu memang tak berapa nak pandai masak sangat (sekarang pon sama)... so masa minta resepi tuh terkejut la si kakak sebab adiknya tetiba pula rajin nak masak siap minta resepi segala... try jua mencari catitan resepi pertama tapi tak jumpa pula... yang ada buku resepi terbaru sajo tapi separuh buku pun tak habis pakai lagi... huhuhu

So yang ni sebenarnya dah lama buat cuma tak terpost je... ni pun baru nak karang post... hari ni memang resepi simple habis... portionnya sila rujuk gambar sebab bahan2 saya just taip secara asasnya sahaja tanpa sukatan... harap bersabar la ye... saya yakin anda2 semua mampu lakukannya! Kat bawah ada saya sertakan gambar step by step... harap ianya dapat membantu...

Okeh lets get started!

Bahan2:

Ikan Cencaru (Belah bahagian atas dan perut)

im_telling_u
Selepas dicuci, belah bahagian perut dan bahagian atas ikan

Lada Kering (rendam dalam air panas terlebih dahulu dan toskan)
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Kunyit
Sedikit Belacan
Gula dan Garam secukup rasa
(Kisar kesemua bahan di atas sehingga sebati)

Air Asam Jawa 

im_telling_u
Step by step
Cara2 Membuat:

1. Bahan yang di kisar tadi di gaulkan dengan air asam jawa sehingga sebati.
2. Bolehlah masukkan campuran bahan tadi ke dalam setiap belahan ikan sebanyak mungkin.
3. Perap semalaman untuk rasa yang lebih sebati
4. Done!

Seterusnya ikan cencaru sumbat kita bolehlah digoreng...

Selamat mencuba kepada yang ingin mencuba!

Sekian sahaja untuk hari ini... Assalamualaikum...

P/s : Rozi but not Amy nama baru sebab dia kata nak tukar nama jadi Amy lepas dengar lagu JJY - Amy... tapi tak jadi tukar... tu yang jadi but not Amy tu... saya pun tak dengar lagi lagunya macam mana... so di kesempatan ini saya dedikasikan lagu ini kepada kamu2 semua yang sedang membaca entry ini... enjoy the song! tapi jangan pula nanti ada yang nak tukar nama jadi Amy lepas dengar lagu ni suda... 

No comments:

Post a Comment

Resepi : Udang Masak Kunyit

Bismillah and Assalamualaikum... Hi semuaaaaaa... apa khabar anda di sana? saya di sini sihat2 sajo... alhamdulillah...  So disebab...